Hjem

Immunstimulerende medisinske sopper

Immunstimulerende medisinske sopper

Et stort antall ulike sopper har blitt benyttet for deres medisinske egenskaper. De er god dokumentert i kinesisk folkemedisin der de i tusenvis av år er blitt benyttet mot en rekke ulike lidelser. Nyere vestlig medisinsk forskning har identifisert ulike glykoproteiner og spesielt polysakkaridet beta glukan som de aktive komponentene i soppene.

Medisinske sopper kommer i alle former og størrelser, og aktiverer ulike deler av immunsystemet. De vanligste og mest kjente er Agaricus blazei Murill, Maitake, Cordyceps, Shiitake, Reishi og Coriolus Versicolor/Turkey tail.

De immunstimulerende egenskapene til beta glukaner er godt dokumentert i hundrevis av studier, som viser at dette polysakkaridet har evnen til å kunne aktivere immunforsvaret ved å styrke cellulære immunfunksjoner gjennom å aktivere makrofager og nøytrofiler.

Beta glukaner har og vist direkte anti-tumor og anti-profilerende egenskaper ved å aktivere naturlige dreperceller (NK-celler).

Ikke bare stimulerer beta glukaner immunforsvaret, de kan og normalisere et overaktivt immunsystem (forårsaker allergier og autoimmune sykdommer). Denne to-veis virkningen kalles “modulerende”, og er gunstig med tanke på å balansere immunforsvaret i retning av balanse/homeostase, som er viktig for å gjøre kroppen immunkompetent.

Beta glukanenes eksakte virkningsmekanismer er ikke 100% forstått, men vi vet at de passerer gjennon tarmen og inn i blodstrømmen, der skaper de en immunrespons ved å aktivere reseptorer på overflaten til immuncellene.

Etter en måneds bruk av beta glukaner kan en klinisk forvente en signifikant økning av de hvite blodcellene (spesielt nøytrofiler), og en bedret T hjelper/T suppressor ratio.

Kilden til beta glukanen, prosesseringen, størrelsen og ensartetheten av beta glukan-partikkelen som en velger å benytte er av stor betydning – det gjelder å velge hvilke produkter man skal benytte med omhu.

Majoriteten av forskningen som er blitt gjort på feltet er med varmtvannsekstrakter, så en bør tilstrebe seg å benytte produkter som har benyttet denne ekstraksjonsteknikken fremfor biomasse- og alkoholekstrakter, som utgjør majoriteten av produktene som i dag markedsføres mot kreftrammede. Genuine produkter vil alltid ha en prosentvis oversikt over virkestoffene på innholdsfortegnelsen, og dette er noe en kan se etter i sin søken etter gode leverandører og merker.

Den medisinske soppen som har de høyeste nivåene av beta glukaner, er ABM (Agaricus blazei Murill), og den vil være en god start for de aller fleste, men man kan med fordel ha en bredere tilnærming der en supplerer med ulike sopper, eller blandingspreparater som inneholder et vidt spekter av sopper.

Forskjellige sopper inneholder vidt forskjellige beta glukaner, og disse vil kunne ha ulik virkning ved forskjellige kreftsykdommer, som for eksempel Coriolus Versicolor som har vist seg spesielt gunstig ved tykktarmskreft.

 


 

Kilder

  1. Complete Spontaneous Regression of Merkel Cell Carcinoma Metastatic to the Liver: Did Lifestyle Modifications and Dietary Supplements Play a Role? Glob Adv Health Med. 2012 Nov; 1(5): 22–23.
  2. Medicinal Mushrooms (PDQ®)–Health Professional Version. National Cancer Institute (US); 2002-2019 Oct 25

 

Lagre