Dr. Johanna Budwigs diett
Linfrøoljedietten ble opprinnelig utformet av Dr. Johanna Budwig; en tysk biokjemiker med interesse for fettsyrer og oljer. Dr. Budwig hadde en doktorgrad innenfor naturvitenskap, med medisinsk praksis og skolering innenfor farmakologi, fysikk, botanikk og biologi. Hun er best kjent for sine omfattende studier av egenskapene og fordelene ved linfrøolje kombinert med svovelrike proteinkilder. Hennes arbeid har resultert i en rekke bøker om emnet.
Budwig fant ut at blodet hos alvorlige syke kreftpasienter hadde mangler av enkelte viktige essensielle ingredienser som fosfatider og lipoproteiner, mens blodet til friske personer alltid inneholdt tilstrekkelige mengder med disse essensielle substansene. Hun fant ut at når en fokuserte på å tilføre disse viktige essensielle ingrediensene, så ville en i løpet av en tre måneders periode kunne redusere tumorbyrden, og se avledede symptomer som for eksempel svakhet og blodfattighet forsvinne.
Budwig formulerte en helt naturlig strategi for å erstatte disse essensielle ingrediensene hos kreftrammede og andre kronikere. Hun benyttet seg av to naturlige ordinære matvarer som finnes i de fleste dagligvarebutikker: linfrøolje og cottage cheese – ved å blande linfrøolje og cottage cheese hevdet Budwig at man får en blanding som besitter egenskaper som kan reversere og i tilfeller også kurere kreft. Tusener av kreftrammede har blitt hjulpet av protokollen hennes, og gode vitnesbyrd fra de fleste typer kreft er tilgjengelige. Diettforandringer vil alene i de aller fleste tilfeller ha en begrenset effekt ved langtkommet kreft, Budwigdietten er av den grunn plassert under mulige korrektive dietter.
Andre tilstander som denne dietten har vist seg virkningsfull ved er åreforkalkning, slag, hjerteinfarkt, magesår, artritt, eksem, etc, etc..
En lignende tilnærming ble benyttet helt tilbake på 1600-tallet innenfor folkemedisinen. Pulverisert svovel ble da varmet opp og blandet sammen med linfrøolje, og i noen tilfeller terpentin. Nyere viten støtter opp om denne tilnærmingen, men da vil man typisk heller benytte seg av selen, som er direkte under svovel i den periodiske tabell.
En kort innføring i Budwigdietten
Denne tilnærmingen søker å eliminere bearbeidet “mat” (transfett, mettet fett, sukker, hvetemel, konserveringsmidler, osv..) som er “unaturlige” for kroppen. Måltider skal også lages av ferske (økologiske om mulig) råvarer – rester er ikke en del av denne dietten. Dietten bør også være såpass variert at kroppen får nok av de byggestenene den trenger for å skape et helbredende miljø for cellene i kroppen.
Hovedelementet i budwigdietten er blandingen linfrøolje/cottage cheese. Et (litt for) enkelt svar på diettens gode resultater kan være omega 3. Omega 3 er særdeles viktig, da de fleste vil ha en ubalanse i fettsyrebalansen. Linfrø inneholder ikke bare omega 3, men og rikelig med fytoøstrogen med antiøstrogene effekter.
Inntak av store mengder omega 6, transfett og raffinerte fettsyrer svekker cellemenbranen til alle cellene i kroppen, noe som er negativt for koagulasjon, inflammasjon og cellulære immunfunksjoner – alle faktorer som er viktige for å regulere kreftutviklingen.
Hovedkomponentene i Budwig dietten er kaldpresset linfrøolje blandet med ubehandlet økologisk cottage cheese (kvarg), kesam eller yoghurt, nypresset juice av friske grønnsaker og nykvernede linfrø. De andre komponentene (vitaminer, mineraler, fytokjemikalier, albumin og fiber) i dietten bidrar også til et velfungerende immunforsvar, men like viktig er kanskje de matvarene som er ekskludert fra dietten, som lite mettet fett, transfett og sukker.
Tre måneder med fokus på de fem punktene i tilnærmingen vil holde for å se om man oppnår respons på behandlingen. Dette er en tilnærming bestående av naturlige råstoffer helt uten bruk av kosttilskudd – antioksidanter spesielt tror man kan være ødeleggende for diettens effekt.
1. Linfrøolje og cottage cheese (Skjørost fra Rørosmeieriet er et godt alternativ)
2. Budwigs diettforslag
3. Sollys hver dag
4. Mosjon etter evne
5. Stressmestring
Budwigs spesielle blanding
For å følge Budwigs diett vil trenge en blender eller stavmikser og en maskin for å male linfrø (kaffekvern).
Med blenderen/stavmikseren blander en først 2-3 ss med kaldpresset linfrøolje (f.eks. fra norsk frøpresse) med 4-6 ss med (lav fett økologisk) cottage cheese (forhold på 1:2). Dette skal blandes til oljen ikke lenger synes i blandingen (1-2 minutter) for å gjøre den vannløselig, og slik mer lettopptakelig for cellene. Denne blandingen er grunnlaget for dietten/protokollen. Dagsdosering på linfrøoljen ligger typisk på 3-6 spiseskjeer fordelt på 2-3 ferske smoothies.
Blandingen blandes så sammen fersk frukt og bær før en eventuelt bruker litt økologisk rå honning som søtningsmiddel, et eple kan og for eksempel benyttes for smakens skyld. Ved hjelp av en kaffekvern maler man så opp ett par spiseskjeer med linfrø som man til slutt tilsetter blandingen.
Blandingen kan også blandes med grønnsaker. Man kutter da gulrøtter, rødbeter, grønnkål og andre grønnsaker i små biter, og kjører dem i en foodprosessor eller blender for å gjøre dem så flytende som mulig. Lettkokt havregryn, brun ris, quinoa og bokhvete er annet som kan benyttes.
Tre smoothies av denne blandingen bør spises hver dag.
En typisk dag på denne dietten er som følger:
Det følgende er et eksempel på en dag på protokollen gitt i Dr.Budwigs bok “The OIL-PROTEIN DIET COOKBOOK” og fra filene i gruppen http://health.groups.yahoo.com/group/FlaxSeedOil2/, og andre nyere bøker utgitt av Dr.Budwig – i boken The oil-protein diet cookbook finner du 500 oppskrifter som du kan variere i mellom.
Dagsplan
Denne dagsplanen er basert på anbefalt mengde for en person: En skal ikke tvinge ned maten, og inntak vil forøvrig avhenge fra person til person, appetitt, samt fordøyelsesevne.
Før frokost: Fermentert surkål for å hjelpe fordøyelsen.
Rett før frokost: En kopp med varm grønn te eller annen urtete – dette skal hjelpe de kvernede linfrøene i frokosten til å mykne og svelle i magen.
Frokost: Tre spiseskjeer med linfrøolje og seks spiseskjeer med cottage cheese blandes ved hjelp av en blender. Blandingen skal ferdigblandet se ut som pisket krem, noe som gjør oljen vannløselig og lettopptakelig for cellene i kroppen. Hvis blandingen blir for tykk kan man blande den ut med litt ferskpresset frukt eller grønnsaksjuice. To spiseskjeer med linfrø (som blir fire når de blir kvernet) tilsettes blandingen. Diverse ferske og frosne bær og økologisk frukt kan tilsettes. Det samme kan økologiske nøtter (ikke peanøtter), honning og vanilje.
Mellommåltid 1: Ferskpresset grønnsaksjuice bestående av gulrotjuice, rødbetejuice, selleri, sitron og eple.
Utendørs mosjon og sollys: Det er viktig å holde kroppens lymfesystem i gang, og sollys på huden er helsefremmede så lenge en unngår forbrenning av huden.
Før lunsj: To spiseskjeer nykvernede linfrø blandet i et glass med sprudlende champagne.
Lunsj: Rå eller dampede grønnsaker blandet med linfrøolje og cottage cheese – to spiseskjeer linfrøolje blandet med to spiseskjeer økologisk lav fett cottage cheese, blandet sammen med en spiseskje eplesyreeddik.
Lunsj dessert: Her følger en anbefalingene gitt under frokost. Men en kan gjerne variere litt mellom forskjellige frukter.
Mellommåltid 2: To spiseskjeer nykvernede linfrø blandet i et glass med sprudlene champagne, eller blandet i et glass med ferskpresset grønnsaksjuice.
Frisk luft der en mosjonerer eller bare slappe av under solen.
Ettermiddag: To spiseskjeer nykvernede linfrø blandet i ferskpreset papaya-/ananasjuice
Middag: Grønnsakssuppe, gjerne med forskjellige urter/krydder. Oleolux og økologiske gjærflak kan tilsettes før det serveres. Kokt bokhvete er et annet alternativ. Hirse, brun ris, linser og bønner er andre gode alternativer. Litt brød bestående av spelt, quinoa, spiret korn og surdeig[1], eller Ezekielbrød kan også inkluderes.
Til kvelds: Et glass rødvin av god kvalitet (en til to desiliter)
I denne dietten anbefales det å unngå helsehemmende matvarer og stoffer som hydroliserte fettsyrer, animalske proteiner, hvetemel (raske næringsfattige karbohydrater), konserveringsmidler, kjemikalier og behandlet/bearbeidet mat. Mat skal heller aldri oppbevares til neste måltid, for elektroner og enzymer i maten forsvinner kort tid etter forberedelse.
Minst tre ganger per dag bør en drikke varm drikke, som for eksempel grønn te eller annen urtete.
Psykologiske stressorer må unngås, og en må søke seg til en avslappende tilværelse som kan kan gi en overskudd og indre ro; hør på fin musikk, se morsomme filmer, gjennomfør pusteøvelser (medi yoga), vær ute i naturen og tilbring tiden med mennesker som du liker å være sammen med.
Du kan melde deg inn i gruppen: http://health.groups.yahoo.com/group/FlaxSeedOil2/ om du har spørsmål vedrørende dietten, eller om du ønsker å lese om brukererfaringer.
Tilbake til artikkel: En korrektiv kreftdiett
Kilder
- The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review. Front Nutr. 2018; 5: 4.
- Flaxseed Supplementation (not Dietary Fat Restriction) Reduces Prostate Cancer Proliferation Rates in Men Presurgery. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Dec; 17(12): 3577–3587.
- Supplementation with flaxseed alters estrogen metabolism in postmenopausal women to a greater extent than does supplementation with an equal amount of soy. Am J Clin Nutr. 2004 Feb;79(2):318-25.
- Pro-apoptotic and anti-angiogenic actions of 2-methoxyestradiol and docosahexaenoic acid, the biologically derived active compounds from flaxseed diet, in preventing ovarian cancer. J Ovarian Res. 2019 May 25;12(1):49. doi: 10.1186/s13048-019-0523-3.