Hjem

Avemar/fermentert hvetekim

Fermentert hvetekim er et komplementært behandlingsalternativ som er blitt benyttet av kreftpasienter i Ungaren siden tidlig på 90-tallet. Fermentert hvetekim er siden blitt patentert og kommersialisert som behandling for kreftrammede. Patentet bak produktet Avemar bygger på en rekke interessante studier [1], men det finnes lite uavhengig forskning som kan verifisere eller forsvare Avemar som et viktig behandlingsalternativ for de som søker å kontrollere og reversere sykdomsforløpet.

Avemar er stort sett kun fermentert hvetekim, og av den grunn skal en fint kunne greie å lage dette selv. En måneds forbruk tar ca en halv time å lage, og koster ikke mer enn noen hundrelapper. Man maler hvetekimen i en kaffekvern eller blender, og fermenterer hvetekimen så i en stor bøtte. Det kan være lurt å overdimensjonere bøtten, da det skummer en god del. Selve fermenteringsprosessen i patentet til Avemar ble satt igang ved hjelp av vanlig bakegjær (saccharomyces cerevisiae). Selve fermenteringsprosessen bør ideelt vare i 18 timer (15-20), temperaturen bør ideelt være 30 C (25-35 C), vektration mellom hvetekimen og gjæren skal være 3:1 (4:1 – 2:1), og vektration mellom tørt og vann er ideelt 1:9 (1:6 – 1:12). Når fermenteringsprosessen er ferdig filtrerer man, og den fermenterte hvetekimen er nå klar til bruk.

Brygger man selv øl, eller har bekjente som av og til brygger litt øl, så bør dette vær rimelig greit å gjenomføre.

Fermentert hvetekim virker bredspektret, så det er vanskelig å være veldig konkret i beskrivelsenen av mekanismene til dens virkning, men trolig vil brygget ha en svakt krefthemmende virkning ved å hemme glykolysen og virke immunstimulerende. Det strides om fermentert hvetekim kan fungere som en antioksidant, eller om tilskudd av antioksidanter faktisk hemmer virkningen av fermentert hvetekim.

Husk at man ikke bør kjøre bil etter å ha drukket dette selvbrygget.

 


Kilder

Fermented wheat germ extract in the supportive therapy of colorectal cancer. Orv Hetil. 2005 Sep 11;146(37):1925-31. Survival analysis showed significant improvements in the fermented wheat germ extract group, regarding progression-free (p = 0.0184) and overall survival probabilities (p = 0.0278). Strong predictors of survival determined by Cox’s proportional hazards were UICC stage and fermented wheat germ extract treatment. Mild gastrointestinal side effects were observed in 9 cases. Supportive application of fermented wheat germ extract in colorectal cancer is highly recommended.