Hjem

Badstu (hypertermi)

For å effektivisere enhver tilnærming kan man benytte hypertermi. Dette er en vanlig terapiform som benyttes hos utallige klinikker i Tyskland, USA, Kina, Mexico og på Haukeland universitetssykehus – det er og fullt mulig å benytte seg av prinsippene bak hypertermi ved bruk av vanlig badstu.

Badstu og kreftbehandlingKreftceller og vanlige celler behøver ikke å være så forskjellige fra hverandre, og dette skaper problemer for enhver tilnærming som direkte tar sikte på å ødelegge kreftcellene. I sin tilnærming er man derfor avhengig av metoder som målretter de ondartete cellene slik at de normalt differensierte cellene ikke tar skade og immunforsvaret ødelegges.

 

Virkningsmekanismer

 • Tumorer har nedsatt nedkjølingsevne grunnet sin svekkede vaskularisasjon, og tumoren er derfor mer utsatt ved høyere temperatur enn vevet rundt – ustabile ondartede celler er mer varmesensitive enn normale celler, og ved høye temperaturer vil cellemembranen til kreftcellene skades, og proteiner og enzymer ødelegges, mens de mer motstandsdyktige normalt differensierte cellene ikke tar skade av behandlingen.
 • Når da kroppen varmes opp og kreftcellenes temperatur tvinges over sin normaltemperatur vil kreftcellene ha mer enn nok med å overleve, og vi bør da benytte anledningen til å utsette dem for cellegifter.
 • Alle metabolske prosesser er varmesensitive, og ved å heve temperaturen kan vi tvinge kreftcellene til å ta til seg mer av krefthemmende/- ødeleggende substanser.
 • I respons på den høye temperaturen vil kroppens celler produsere varmesjokk-protein (HSP – heat shock proteins). HSP trigger immunologiske reaksjoner som CD8 + T celle spredning, økt cytokin produksjon og økt uttrykk av kjemokiner og celle adhesjonsmolekyler. HSP er slik kraftige immunmodulatorer som har mulighet til å fremprovosere både en innat og adaptiv immunrespons mot kreftceller.

 

Kliniske vurderinger

Badstu kan brukes til å effektivisere en rekke terapiformer og er et godt hjelpemiddel mot utviklingen av resistente kreftceller, både med tanke på at behandlingen blir mer målrettet, men også med tanke på at man kan benytte lavere doseringer av cellegifter. Badstu stimulerer og til utskillelse av giftstoffer og forbedrer sirkulasjonen i kroppens vev og organer.

Badstu som kreftbehandling

Det finnes ingen bestemt regel på hvor lenge man skal være i badstuen, men en generell regel kan være å bli i badstuen så lenge man orker – med en så høy temperatur man orker. Når man så ikke “greier” å være i badstuen lenger, går man ut og tar en rask dusj i romtemperert vann, før man tar en siste runde i badstuen.

Ved lokal sykdom kan en benytte lokal varmebehandling; ved brystkreft kan en for eksempel lage seg et varmebad for brystet, men i de fleste tilfeller av lokal varmebehandling vil en måtte oppsøke klinikker i Mellom-Europa som tilbyr dette.

Kliniske erfaringer har vist oss at bruk av badstu med anbefalte metoder og synergister vil kunne kontrollere en rekke kreftilfeller over mange år.

 

Synergister og sensibilisatorer

En vil gjerne heve kjernetempraturen mest mulig mens en benytter badstu, og da hjelper det å ta en rask kald dusj, tørke seg tørr, for så å tre inn i badstuen igjen – midlertidig kapilær sammentrekning hjelper for å bevare kjernetemperaturen. Tilskudd av DNP (kun under kyndig veiledning) og cayennepepper vil også hjelpe til med å heve kroppstemperaturen.

Esteriske oljer kan smøres på huden for å skape irritasjon slik at det dannes protaglandin D2, som omgjøres til J2, som i sin tur setter igang en rekke krefthemmende prosesser som direkte stimulerer til celledød.

Tilskudd av niacin vil gjøre samme nytten, og vil også bedre sirkulasjonen ved å utvide kapillærene – man må da typisk ta doseringer som er høye nok for å skape rødhet i huden og som kan fremprovosere den varmestikkende følelsen som kjennetegner bruk av niacin. Dette kan føles ganske så ubehagelig første gangen, men det er ikke noe mer enn en vanesak. Med hensyn til dosering, så begynner man her typisk på 100-200 mg, for så å til slutt ende opp på 2-3 g per gang.

Ved å drikke SØTE drikker (f.eks. Coca Cola), ta tilskudd av ascorbate acid (1-3 g) eller ammoniumkloride (<2 g) under og etter varmebehandlingen kan man gjøre miljøet syrlig for kreftcellene (både intracellulær og extracellulært), som igjen gjør kreftcellene enda mindre motstandsdyktige mot varmebehandlingen [1]. Quercetin (1g) (eventuelt syrosingopine og simvastatin) kan videre benyttes for å sette kreftcellene under press ved å hemme deres evne til utskillelsen av laktat.

Det anbefales tidvis å supplere med urter som virker vanndrivende, stimulere blodomløpet og som stimulerer kroppens egen evne til å svette i den hensikt å stimulere utskillelsen av giftstoffer. Kraftigere diuretiske medikamenter er å foretrekke, og feberfremkallende medikamenter kan benyttes, men disse bør ikke benyttes uten tilsyn av lege.

For å ytterligere effektivisere behandlingen kan man komplimentere den med Oxygen Multistep Therapy, Manfred von Ardenne – man benytter seg da av dipyridamole og en oksygenkonsentrator med nesepropp. Oksygenkonsentratoren kan kjøpes på internettet om ikke legen din er villig til å skrive ut en resept på den.

Videre bør man følge retningslinjene som blir gitt under diettanbefalinger, for en kan fort utvikle mangler ved bruk av vanndrivende urter om en ikke får i seg nok næringstoffer. Rehydrering er spesielt viktig, og det gjøres best ved hjelp av elektrolyttdrikker.

 

Eksempler på urter som kan benyttes for å fremme respons på varmebehandlingen

 • Ashwagandha
 • Råsaft fra Aloe vera
 • Svarthyll (N)
 • Løvetann  (N)
 • Persille (N)
 • Brenneslerot- /te (N)

 

Eksempler på medisiner og kosttilskudd som kan benyttes for å fremme respons på varmebehandlingen:

 • Artemether
 • Benzaldehyde (N)
 • Dipyridamole (L)
 • Dmso
 • Ionidamine (L)
 • Linfrøolje
 • Menadione
 • Metronidazol (L)
 • Resveratrol

 

Kontraindikasjoner og bivirkninger

Før man setter i gang med varmebehandling må man vurdere sin egen generelle helsetilstand, evne til å svette og hjertetilstand. Og uansett hvor frisk man føler seg, så bør man ha assistanse ved bruk av høye temperaturer – respons på varmebehandlingen bør nøye overvåkes så lenge varmebehandlingen pågår.

Badstu kan benyttes daglig om en ikke benytter ekstreme temperaturer, da det ved høye temperaturer er viktig med 4-5 dagers pause [1] – dannelsen av varmesjokk-proteiner gjør hyppigere bruk lite virksomt.

Badstu skal ikke benyttes om en har inflammatorisk kreft, lymfødem eller væskeannsamlinger generelt, og ved disposisjon for malign hypertermi (familiære forekomster) bør lege konsulteres før behandlingen settes i gang.

 


 

Kilder