Hjem

Capsaicin

Capsaicin

Capsaicin er den aktive ingrediensen chilipepper, og er det stoffet som gjør chilipepper sterkt. Chilipepper er en samlebetegnelse for flere varianter av capsaicinkrydder. Capsaicin er en av flere relaterte forbindelser i capsaicinkrydder som kalles for capsaicinoider. Capsaicinkrydder har i årtusener blitt benyttet for deres medisinske egenskaper, og i moderne medisin benyttes virkestoffet for å fremme sirkulasjon og som smertestillende.

I forsøk der capsaicin er blitt gitt rotter som er blitt utsatt for karsinogener, så utviklet kontrollgruppen et signifikant antall flere tumorer enn gruppen som ble gitt capsaicin. Videre har capsaicin i laboratoriestudier og dyreforsøk vist effekt mot bl.a. beinmargs-, bukspyttkjertel-, leukemi- og prostatakreft.

Innledende forskning har gitt en indikasjon på at capsaicin kan være spesielt gunstig å benytte ved prostatakreft, noe de kliniske erfaringene vi har på området også støtter opp om – uavhengige kliniske observasjoner har vist at capsaicin har hatt evne til å fremme en senkning av PSA.

Capsaicin benyttes som regel sammen med EGCG for å hemme tNOX aktivitet. Capsaicin kan også med fordel benyttes alene da den har vist seg å kunne hemme kreftcellene i G1 fasen av celledelingssyklusen, aktivere STAT3 synteseveien og hemme transkripsjonsfaktoren NF-kappaB.