Hjem

Kaffeklyster

Kaffeklyster ved kreft

Den var den kjente kreftlegen Max Gerson som allerede på 1930-tallet introduserte og populæriserte kaffeklyster i behandling av kreft, og siden har kaffeklyster vært et populært hjelpemiddel blant kraftrammede og “alternative” kreftleger. 

Kaffeklyster er og blir en av de mer kontroversielle hjelpemidlene en kan benytte innenfor alternativ kreftbehandling, og teoretisk er dens virkning uklart – det er gjennomført studier, men mulige virkningsmekanismer er ennå til en viss grad overlatt til kvalifisert gjetning.

Det er verdt å bemerke at kaffeklyster mellom 1899-1977 var inkludert i Merck Manual, et kompendium i ortodoks medisinsk praksis og verdens mestselgende medisinske bok. Praksisen med klyster ble ikke fjernet fra manualen grunnet dens ineffektivitet, men for å gjøre rom for nytt materiale.

Hodepine, fluktuerende kroppstemperatur, generell kroppsverk, kvalme og stikkende smerter rundt tumorene er typiske avgiftningssymptomer som oppstår når man “angriper” en tumor eller et stort antall kreftceller. For å hjelpe kroppen til å skylle ut de avfall- og giftstoffene som frigjøres når tumoren brytes ned og skilles ut, er det derfor mange som benytter kaffeklyster, og disse rapporterer typisk at kaffeklyster bidrar til økt velvære, er avslappende, gir bedre søvn og smertelindring.

Kaffeklyster er ofte et virkemiddel en finner benyttet hos langtidsoverlevende som har eksepsjonelle sykdomsforløp.

 

Virkningsmekanismer

Serumnivåene av koffein er så og si de samme ved oral og rektal administrasjon, så det må være noe mer en koffeinnivået i blodet som ligger bak klyster sine anti-kreft egenskaper. Vi tror (blant annet basert på dyreforsøk) at en ved å tilføre kaffe rektalt  kan stimulere til produksjon av galle, åpning av gallegangen og stimulere frem en immunrespons i leveren.

 

Administrasjon av kaffeklyster

Ønsker en å benytte seg av kaffeklyster kan en gjøre dette ved å ta 3 toppede spiseskjeer med nymalt organisk kaffe i en presskanne, og la det stå i en time. Kaffen vil da ha kroppstemperatur (Test med fingeren at kaffe er lunken og ikke varm). Blandingen inntas så liggende på siden over 5-10 minutter, for så å holdes i tykktarmen i 10-15 minutter – øvelsen vil kreve trening, og ofte vil det være lurt å ta blandingen i to eller flere omganger.

 

Kontraindikasjoner

Utstrakt bruk av badstu og klyster er ikke uvanlig ved kreftsykdom, men det kan føre til forstyrrelser i elektrolyttbalansen, og en må av den grunn sette sammen en diett som tilfredstiller kroppens behov magnesium, kalsium, kalium og natrium. Elekrolyttene bør og overvåkes ved hjelp av et rutinemessig blodpanel via fastlegen. Kaffeklyster bør ikke benyttes om man har sykdomstilstander i tykk- eller endetarm.

 

Linker