Hjem

Omega 3

Omega 3 som kreftbehandling

De essensielle fettsyrene kontrollerer cellemembranens funksjon og er forløpere til signalmolekyler (prostaglandiner, tromboksaner og leukotriener) som brukes til å regulere kroppens immunfunksjoner, koagulering av blodet, og andre kroppsfunksjoner.

En ubalanse i forholdet mellom de essensielle fettsyrene kan hemme kroppens evne til å regulere inflammasjoner, og føre til et svekket cellulært immunsystem (hvite blodlegemer og spesialiserte immunceller), og kan dermed være en underliggende årsak til et svakt immunforsvar.

Kan omega-3 reversere og kontrollere kreftutviklingen?

Ved diettforandringer og tilskudd av 15,000 mg omega-3 hver dag i form av DHA og EPA i ratioen 3:1 har man sett at mennesker med ulike kreftdiagnoser har greid å reversere og kontrollere kreftutvikling sin. Så utrolig nok kan man si at omega-3 nærmest alene kan reversere og kontrollere kreftutviklingen – for mange uavhengige og verifiserbare observasjoner er blitt gjort til at man kan si noe annet, men grunnet manglende studier har vi ingen kjente responspredikatorer som kan indikere hvem høydose omega-3 kan være effektivt for.

Fettsyrebalansen

Det vanligste er at man over lengre tid har spist mat med en alt for stor andel av omega 6 i forhold til omega 3. Dette kan man korrigere ved å ta 1-6 spiseskjeer med linfrøolje daglig. Etter 3-4 uker vil blodcellene ha oppnådd riktig balanse, men man er avhengig av å en tilpasset diett og å ta moderate mengder med tilskudd av linfrøolje i flere år før kroppen som sådan vil oppnå riktig balanse.

Hvis betennelsestilstander ikke bedres og huden ikke blir myk og fin må man erstatte linfrøoljen med tilskudd av fiskeoljer.

Synergister

Ved å supplere med 3 ss (30 g) fiskeolje per dag i en måned, i tillegg til 1-6 ss med linfrøolje, vil en kunne skape synergier, og dermed hurtigere få ned betennelsestilstanden. 

Linfrøoljen tas lettere opp av kroppen om den blandes med cottage cheese eller kefir, som i Budwigdietten. Inntaket av linfrøoljen bør ikke skje på samme tidspunkt som fiskeoljene, men minimum 1 1/2 time i fra hverandre.

Kliniske betraktninger

For å opprettholde riktig balanse i forhold til omega 6 fettsyren GLA (gamma linolenic acid) bør en daglig supplere med 1-4 g GLA (agurkurt er en billig og bra kilde).

For å oppnå ønskede resultater vil det være helt nødvendig å holde seg borte fra matvarer (melkeprodukter, skalldyr, kornprodukter, margarin, kjeks, kaker og chips) som hindrer kroppen i å oppnå rett fettsyrebalanse. 

Interaksjoner kan være om man benytter blodfortynnende medikamenter eller har en operasjon i vente. Mennesker med svekket bukspyttkjertel kan trenge tilskudd av lipase for å greie å bryte ned fettsyrene, mens mennesker som produserer lite galle, kan trenge tilskudd av galle i form av for eksempel oxbile. Mennesker med for lite albumin vil og kunne ha problemer med å nyttiggjøre seg av omega 3. En løsning som har vist seg å fungere bra er å blande linfrøoljen med økologisk cottage cheese – som i Budwigdietten

Enkelte som ikke har fått orden på kosten sin kan i en startfase benytte seg av 200-500 mcg krom fire ganger daglig for å stabilisere blodsukkeret, slik at insulinet ikke hindrer kroppen i å lage EPA, som er så viktig for å kunne regulere inflammasjoner.


Kilder og referanser

  • https://radicalremission.com/profile/daveh/
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16201843
  • www.sciencedaily.com/releases/2005/11/051110083907.htm
  • Nutritional Intervention With Omega-3 Fatty Acids in a Case of Malignant Fibrous Histiocytoma of the Lungs. Nutr Cancer. 2005;52(2):121-9.
  • Growth Inhibitory Effect of Low Fat Diet on Prostate Cancer Cells: Results of a Prospective, Randomized Dietary Intervention Trial in Men With Prostate Cancer.J Urol. 2010 January; 183(1): 345–350. In this prospective, randomized dietary intervention trial a low fat diet resulted in changes in serum fatty acid levels that were associated with decreased human LNCaP cancer cell growth.
  • Phase II Prospective Randomized Trial of a Low-Fat Diet with Fish Oil Supplementation in Men Undergoing Radical Prostatectomy.Cancer Prev Res December 2011 4; 2062. In summary, four to six weeks of a low-fat diet and fish oil capsules to achieve an omega-6:omega-3 fatty acid ratio of 2:1 had no effect on serum IGF-1 levels, though in secondary analyses, the intervention resulted in decreased prostate cancer proliferation and decreased prostate tissue omega-6:omega-3 ratios.
  • n-3 fatty acids decrease colonic epithelial cell proliferation in high-risk bowel mucosa.Lipids. 1996 Mar;31 Suppl:S313-7. This study suggests that n-3 fatty acid may be a useful chemopreventive agent in some patients as reflected in a plasma biomarker of colon tumor growth and metastasis. A low plasma phospholipid n-6/n-3 fatty acid ratio may serve as a nutritional marker that is associated with colonic epithelial cell hyperproliferation in the n-3-supplemented group as compared with the placebo group. Characteristics of mucosal proliferation at baseline may be a crucial factor for the effect of n-3 fatty acid supplementation.
  • Eicosapentaenoic acid reduces rectal polyp number and size in familial adenomatous polyposis.Gut. 2010 Jul;59(7):918-25. Epub 2010 Mar 26. CONCLUSIONS: EPA-FFA has chemopreventative efficacy in FAP, to a degree similar to that previously observed with selective cyclo-oxygenase-2 inhibitors. EPA holds promise as a colorectal cancer chemoprevention agent with a favourable safety profile.
  • Fish Oil and Bleeding Risk: Time to Face Facts. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2018;11(11):e004584.